Regeringsbeslut för effektivare vildsvinsjakt

Regeringen har fattat beslut om att tillåta en rad hjälpmedel för att underlätta och effektivisera jakten på den allt större vildsvinsstammen.

Genom ett nytt regeringsbeslut om lättnader vid användningen av nattsikten och termiska sikten ska vildsvinsjakten underlättas och effektiviseras. Foto: mostphotos  

Regeringens nya beslut innebär att hjälpmedel vid jakt som elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin.  För så kallade mörkersikten (termiska sikten), gäller dock begränsningen att de endast får användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

Måste underlättas

– De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

I dagsläget är det enbart tillåtet att använda sådana hjälpmedel vid jakt efter enskilda beslut av länsstyrelsen. Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid menar regeringen att jakten skulle underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattsikten, termiska sikten och rörlig belysning.

Fler vildsvin

– Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bland annat grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige, säger landsbygdsministern och fortsätter:

– Beslutad ändring i jaktförordningen kommer även underlätta för Länsstyrelsen då de inte längre behöver ge tillstånd. Vi har även tagit till oss av remissinstansernas synpunkter om risk för skadeskjutningar etc. Därför får termiska sikten endast användas vid jakt i öppen terräng och vid åtelplatser.

Ändringarna i jaktförordningen träder i kraft den 15 maj 2019.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 mars 2019

Fler val underNyheter

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste