Ökande priser på trädbränsle – säljarens marknad råder
Skogsbränslepriset har följt de stigande priserna på sågtimmer och massaved. Energimyndigheten konstaterar att fjärrvärmeverkens förhandlingsposition inte är den bästa just nu. De höga priserna lär hålla i sig.
Den främsta anledningen till de kraftigt ökade inköpspriserna på bränsle för fjärrvärmeföretagen de senaste två åren, är att handeln med Ryssland och Vitryssland har stoppats efter krigsutbrottet i Ukraina.
I en intervju med Tidningen Energi säger Johan Vinterbäck, handläggare på Avdelningen för systemanalys och statistik på Energimyndigheten, att priserna på de flesta trädbränslen fortsatte att öka i snabb takt även under 2024.
– Det gäller både skogsråvara och även biprodukter som går till bränsle. Ett begränsat utbud är en grundläggande förklaring till pristopparna som vi ser nu, säger han.
För helåret 2024 ökade priset på sortimentet biprodukter med 36 procent jämfört med 2023.
Returträ ökade med 30 procent.
Skogsflispriset gick upp med 23 procent.
Priset på förädlade trädbränslen, exempelvis pellets och briketter, steg med 19 procent.
Minskad sågverksproduktion
En orsak till prisökningarna är den minskade sågverksproduktionen under de senaste två åren. Utbudet av biprodukter har följaktligen också minskat.
Även den försämrade byggkonjunkturen har påverkat marknadsläget för fjärrvärmeverken, eftersom utbudet av returträflis från byggen har minskat.
Johan Vinterbäck säger till Tidningen Energi att de svenska flispriserna historiskt har legat lågt i en internationell jämförelse och att de fortfarande ligger lägre än internationella spotpriser. Vinterbäck ser dock att flisleverantörer på vissa håll har höjt priserna rejält, vilket lett till att även värmeverken har höjt priserna, eftersom det inte längre går att hålla nere priserna med billig import.
Fortsatt höga priser
Kontrakten mellan säljare och värmeverk har blivit allt kortare och Johan Vinterbäck menar att det hittills har gynnat värmeverken, men att positionerna mycket väl kan ändras.
– Det kräver att man kan välja mellan leverantörer och blir det ett begränsat utbud så blir det lite besvärligare. Plötsligt blir det säljarens marknad, säger han.
Han tror att priserna kommer att fortsätta vara höga, även vid längre kontrakt.
– Förhandlingspositionen är väl inte jättebra i dagsläget för värmeverken. Situationen kan dock ändras.
Han menar att det fortfarande finns outnyttjade sortiment där det kan finnas potentiella affärer för skogsägare.
– Till exempel grot i norra delarna av landet samt trä från röjningar av skogsbilvägar. Skogforsk har uppskattat att det finns en potential på mellan fem och tio TWh för så kallade lågvärdesträd, och det låter man ju bara ligga normalt när man har gjort en vägröjning. Tar man hand om det så blir det rätt så mycket, säger han.