Osäker energimarknad när Ukraina stoppar rysk gas
Idag den första januari 2025 har leveranserna av rysk naturgas genom Ukraina upphört, skriver Dagens Industri. Trots Rysslands krig mot Ukraina har den ryska gasen fortsatt att köpas av europeiska kunder.
Ukraina har tillåtit rysk gas att flöda genom pipelinen Druzhba i enlighet med ett femårigt avtal ingått före krigsstarten. När kontraktstiden nu går ut har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varit tydlig med att avtalet inte kommer att förlängas.
Som mest har 35-40 procent av naturgasen till Europa kommit från Ryssland. Genom snabbt arbete med omställning till naturgas från andra länder har det ryska gasflödet till Europa sjunkit till bara åtta procent av rekordexporten, före dagens stängning.
Importen av rysk gas kommer dock även nu att fortgå. Ungern har deklarerat att man tänker fortsätta att köpa rysk gas via pipelinen Turkstream. Importen av rysk naturgas till Europa ökade 2024 jämfört med 2023.
Störst påverkar har stoppet på Slovakien som i hög grad använd rysk gas transiterad genom Ukraina. Slovakiens premiärminister Robert Fico har inför julen träffat Rysslands president Vladimir Putin för att försöka lösa situationen. Slovakien har också hotat Ukraina med stoppade elleveranser om de inte förlängde avtalet om rysk gas genom Ukraina skriver The Kyiv Independent.
Även Ungerns premiärminister Viktor Orban har kämpat för fortsatta gasleveranser från Ryssland, genom Ukraina. Har har bland annat lagt fram förslagom att ryska gasen inte skulle betraktas som rysk, om Ungern formellt köpte/ägde gasen redan före Ukrainas gräns med Ryssland, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Ukraina har haft intäkter om drygt 8 miljarder kronor per år från de ryska gasleveranserna genom landet. Gazprom bedöms ha sålt naturgas transiterad genom Ukraina till Europa för drygt 50 miljarder kronor per år.
Det finns nu en oro för att Ryssland i ökande grad ska angripa infrastruktur även för naturgas i Ukraina.
Inför stoppet av naturgasleveranser genom Ukraina har det europeiska spot-priset för naturgas stigit till en årshögstanotering om knappt 49 euro per megawattimme, MWh. Prisökningen sammanfaller dock med kallare i väder i Europa, så det kan förklara en del av prisökningen.