Stort varsel på Kroksjöns Sågverk

Holmen varslar 45 anställda vid Kroksjöns Sågverk utanför Skellefteå om uppsägning. Det innebär att personalstyrkan nästan halveras. En svag trävarumarknad är orsaken.

Kroksjöns Sågverk utanför Skellefteå är ett av Holmens fem sågverk. Sågverket driftsattes 1925 och blev en del av Holmen i oktober 2020. Foto: Holmen

De anställda fick beskedet under måndagseftermiddagen. Johan Padel, Affärsområdeschef Trävaror, var på plats och lämnade beskedet. Till Skogsaktuellt berättar han att det förstås spreds en besvikelse bland de anställda.

− Många var nog i chock och blev både förvånade och besvikna. Vi har haft problem med lönsamheten på sågen en tid. Vid årsskiftet gick vi över till att bara såga gran. Vi har sett en viss förbättring men konjunkturen kom inte igång, så vi blev tvungna att ta det här drastiska steget, säger han.

Svag trävarumarknad

Johan Padel, Affärsområdeschef Trävaror på Holmen, lämnade själv varselbeskedet under måndagseftermiddagen. Foto: Holmen

Kroksjöns Sågverk har omkring 105 anställda. De som varslats arbetar i olika roller i produktionen. Holmens ambition är att gå ner från tvåskift till enkelskift.

− Det halverar inte produktionen, men nära nog, säger Johan Padel.

Byggkonjunkturen med en svag efterfrågan på trävaror är orsaken till neddragningen.

− Det är en besvärlig byggkonjunktur. Det har stoppat upp kraftigt i nybyggnationen och även i reparation och tillbyggnad. Kroksjön är väldigt riktad mot den svenska marknaden och vi har haft en förhoppning om att byggmarknaden här i norra Sverige skulle klara sig bättre, men även här har det drabbat oss väldigt hårt, säger Johan Padel.

Han beskriver det som att sågverksaktörerna har hamnat i kläm mellan skogsägarna och byggkonjunkturen.

Hur ser råvarutillgången ut för er del? 

− Den har varit ansträngd men ändå fungerat om man säger så. Men även vi upplever att det är tufft med råvara och så sent som förra veckan höjde ju Södra priserna igen. Stigande råvarukostnader gör det inte enklare att vara sågverksaktör.

Vad tycker du om de höga virkespriserna? Är de rimliga?

− Jag tycker att det är synd att det inte är större följsamhet mellan färdigvarupriser och virkespriser. Men det kan man ju säga att det inte heller var under 2021 till 2022 när vi hade en överlönsamhet, så jag har en viss förståelse för att de två olika marknaderna inte går helt i takt. Men det är klart att vi hamnar i kläm i en sådan här situation. 

Vad tror du om konjunkturen framåt? 

− Jag tror att det här året är kört om man säger så. Vi har en säsongsmässighet i vår efterfrågan och hösten är inte en vidare bra period, utan en vändning i trävarumarknaden kommer ofta på våren. Vi sätter vårt hopp till att byggnation och förtroende i marknaden kommer att förbättras under våren 2025. 

Finns det risk för fler varsel längre fram? 

− Det kan man aldrig utesluta, men jag ser inte i dagsläget att det skulle behövas. 

− Jag vill gärna lägga till att vi tror på Kroksjön som industriplats och kommer att sätta högre fart i att utreda om Kroksjön skulle kunna vara en plats för en klentimmerlinje. Där är vi mer optimistiska med råvarutillgång och marknad i framtiden, så det kommer vi att titta vidare på, säger Johan Padel.

De 45 som varslats om uppsägning har, om varslet kvarstår, fyra månaders anställning kvar, oavsett uppsägningstid.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 augusti 2024

Fler val underNyheter

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste