Nyhet från Skogsaktuellt 2012-05-04

Fem fältförsök med gmo

Jordbruksverket har hittills i år gett tillstånd till fem olika fältförsök med genetiskt modifierade växter. Ytterligare två ansökningar är under behandling.
De flesta av årets ansökningar är inlämnade av universitet och bredden på verksamheten visar att genteknik kan tillämpas på många sätt, skriver Jordbruksverket i ett meddelande.
Exempel på vad som finns med i de av Jordbruksverket beviljade försöken är:

* går det att producera olja i underjordiska växtdelar som potatisar?
* går det att göra industrifetter i frön?
* vilka gener styr tillväxten i hybridaspar?
* går det att få kornplantor att använda kväve på ett bättre sätt?

Jordbruksverket skriver att eftersom växter inte alltid beter sig likadant i växthus som på friland är det ett viktigt led i forskningen att studera växterna också under naturliga förhållanden. I naturen tillkommer också andra aspekter som insekter, växtsjukdomar eller andra organismers och deras på växterna och tvärtom. Om det finns en tanke att senare ansöka om att få använda växten kommersiellt så är fältstudier ett krav.

För att minimera riskerna att gmo-pollen hamnar i honung kräver Jordbruksverket i årets försök med blommande växter att särskilda åtgärder genomförs, som till exempel att ta bort blommor, täcka odlingen med insektstäta nät eller odla speciella växter i närheten som är mer attraktiva för bin.

Länk till mer information om försöken

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »

Fördubblat resultat för Setra

Träindustriföretaget Setra redovisar för 2014 ett rörelseresultat på 201 (107) miljoner kronor. Nettoomsättningen för helåret uppgick till 4 194 miljoner kronor vilket är i nivå med föregående år.

KommenteraPublicerad 2015-01-28
Fritt framm att sprida slam på skogsmark

Mark- och miljööverdomstolen ger inte Skogsstyrelsen prövningstillstånd i frågan om förbud mot spridning av hygieniserat och pelleterat avloppsslam. Det innebär att Skogsstyrelsens förbud förblir upphävt och att Sveaskog får sprida hygieniserat och pelleterat avloppsslam på två områden i Övertorneå.

KommenteraPublicerad 2015-01-28
Brist på arbetskraft till trä- och möbelindustrin Företagen inom trä- och möbelindustrin behöver rekrytera 7 600 medarbetare fram till 2019, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Trä- och möbelföretagen,TMF. KommenteraPublicerad 2015-01-26 Sänkta timmerpriser

Både Mellanskog och Södra aviserade i dagarna sänkta priser på timmer. Man uppger att anledningen är att marknaden för sågade trävaror gradvis har försämrats och att osäkerheten på marknaden består.

KommenteraPublicerad 2015-01-26
Stabiliserad marknad för skogsmark 2014 Efter två års nedgång för priser på skogsmark i landet som helhet visar ny statistik för 2014 att den negativa trenden är bruten. Det är dock en bit kvar till tidigare rekordår. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Skogsråvara minskar stålindustrins utsläpp, och ökar efterfrågan på biobränsle. I ett nytt forskningsprojekt testar man om stålindustrin kan använda skogsråvara istället för kol vid framställning av järn och stål. Om detta lyckas ger det både minskade koldioxidutsläpp och renare stål. Dessutom kommer outnyttjade restprodukter från skogen till användning. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Grattis Komatsu Forest, No1

Den ständiga tvåan på skogsmaskiner i Sverige, Komatsu Forest, har under 2014 gått om John Deere i försäljningsstatistiken av skotare. Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest är stolt.

KommenteraPublicerad 2015-01-22
Ozonskador för miljoner drabbar skogen

Marknära ozon orsakar stora kostnader i Sverige genom skador på jordbruksgrödor och skog. En ny studie visar att dessa skador sannolikt kan undvikas om vi minskar utsläppen av växthusgaser.

KommenteraPublicerad 2015-01-21
Vargjakten återupptas

Det från så många efterfrågade beskedet har nu kommit. Jakten på varg återupptas.Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens jaktstopp.

KommenteraPublicerad 2015-01-15
Troligen inget misstänkt jaktbrott

Den varg som sändes till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter det att länsstyrelsen i Örebro trodde att den var skjuten har av allt att döma dött av naturliga orsaker.

KommenteraPublicerad 2015-01-14
Få betalt för att göra slut på el

I söndags hade både Danmark och Tyskland negativa elpriser under en period. Den som köpte sin el på elbörsen Nordpool kunde då få betalt för att göra slut på el.

KommenteraPublicerad 2015-01-13
Stormskadorna efter Egon inventeras Skogsskadorna efter helgen storm, kallad Egon, inventeras just nu. På torsdag beräknar Skogsstyrelsen veta omfattningen. KommenteraPublicerad 2015-01-12 Mats Kinnwall ny chefsekonom för Skogsindustrierna Mats Kinnwall blir ny chefsekonom på Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Forskare: rovdjur och människor kan dela samma landskap Rovdjurens återkomst i Europa är en stor framgång för naturvården. Att rovdjuren dessutom lever nära människor och inte i inhägnade nationalparker visar att djur och människa kan leva sida vid sida, menar forskare på SLU. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Anna Holmberg ny energidirektör för SKGS Skogsindustrierna har utsett Anna Holmberg till ny energidirektör och verksamhetsansvarig för basindustrins energisamarbete, SKGS. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Vargjakten stoppas av förvaltningsrätten Förvaltningsrätten i Karlstad stoppar den licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län som planerades att starta i morgon, fredag. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsindustrierna: exporten återhämtar sig En återhämtning av exporten samt ökning i värdet av kommande investeringar sprider lite ljus över skogsindustrins tre första kvartal 2014. Samtidigt kastar en fortsatt tillbakagång för tidningspapper och konjunkturförsvagning för sågverken skuggor. KommenteraPublicerad 2015-01-08 I morgon inleds vargjakt - trots protester Efter att flera organisationer överklagat den licensjakt som länsstyrelserna i Värmland och Örebro län tidigare godkänt om har Naturvårdsverket prövat besluten. Då man bedömer att besluten uppfyller kraven i jaktförordningen ges klartecken för jakten som därmed startar i morgon. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsstyrelsen överklagar i Änok-målet Skogsstyrelsen har överklagat en dom från kammarrätten i Sundsvall gällande avverkning i Änok-deltat i Norrbottens län. Anledningen till överklagan är att målet anses principiellt viktigt för framtida tolkning av Skogsvårdslagen. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Tio år efter stormen Gudrun Natten till den nionde januari för tio år sedan drog stormen Gudrun in över södra Sverige. Totalt fälldes omkring 200 miljoner träd, vilket nästintill motsvarar en hel årsavverkning i Sverige. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Dubblerat skogsinnehav i Dullbo Sveriges skogstätaste kommun finns inte i Norrland, utan i Dalarna. Lilla Smedjebacken i Västerbergslagen har mest skog per kvadratkilometer. Här har Göran och Hindrik Engström gjort ett generationsskifte med framtidstro. KommenteraPublicerad 2015-01-04 De skogstätaste kommunerna i Sverige KommenteraPublicerad 2015-01-04 Veden på webben Sedan ett år tillbaka erbjuder Swedbank en e-handelstjänst riktad till skogs- och lantbrukare som säljer produkter hemifrån gården.
 – Vi märker att ­intresset för e-handel har ökat kraftigt, säger Per Skargren, segmentsansvarig för skog och lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.
KommenteraPublicerad 2015-01-02
Revisorsassistent söker fru Ibland kan det vara skönt att sjunka ned i TV-soffan, köra hjärnan på sparlåga och se något program som inte ställer några högre intellektuella krav på betraktaren. KommenteraPublicerad 2015-01-02 Låg elförbrukning pressar priserna

Den svenska elkonsumtionen under 2014 är den lägsta på 30 år. Trots det ökar den svenska elproduktionen.. Svensk Energi tror att den nuvarande nivån på elpriset kommer hålla i sig tills det att den första svenska kärnkraftsreaktorn avvecklas.

KommenteraPublicerad 2014-12-31
Bracke Forest har fokus på skogsföryngring Klas-Håkan Ljungberg är vd och marknads­ansvarig för Bracke Forest, som tillverkar maskiner för skogsföryngring. KommenteraPublicerad 2014-12-30 Köpa mera skog – eller värdepapper? Köpa till grannens skogsskifte, eller investera i en aktieportfölj? Det ena kan underlätta ett arvsskifte, medan det andra kan öka värdet och avkastningen på fastigheten för arvtagaren. KommenteraPublicerad 2014-12-28 Per Bolund (Mp) har köpt skog för 70 miljoner Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) har på den rödgröna regeringens vägnar handlat skog för 70 miljoner i Boden till försvaret. KommenteraPublicerad 2014-12-27 Skatta inte bort dina inkomster från skogen Det låter kanske krångligt, men har du inte redan bekantat dig med begreppet ”positiv räntefördelning” – så bör du göra det nu. Det är i regel det billigaste sättet att plocka ut vinster ur ditt skogsbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-26 Räntefördelning – så här fungerar det Meningen med reglerna kring räntefördelning är att göra skatteregler mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag mer likvärdiga. Så här fungerar det: KommenteraPublicerad 2014-12-26 Fler nyheter i nyhetsarkviet »

Läsarbilder

Lönn. Skogen betyder för mig mångfald och en naturresurs, att koppla av med svampplockning, att se de vackra blommor som vilda träd har. Foto: Gunnar Sihlén, Västra Torup