Nyhet från Skogsaktuellt 2012-05-04

Fem fältförsök med gmo

Jordbruksverket har hittills i år gett tillstånd till fem olika fältförsök med genetiskt modifierade växter. Ytterligare två ansökningar är under behandling.
De flesta av årets ansökningar är inlämnade av universitet och bredden på verksamheten visar att genteknik kan tillämpas på många sätt, skriver Jordbruksverket i ett meddelande.
Exempel på vad som finns med i de av Jordbruksverket beviljade försöken är:

* går det att producera olja i underjordiska växtdelar som potatisar?
* går det att göra industrifetter i frön?
* vilka gener styr tillväxten i hybridaspar?
* går det att få kornplantor att använda kväve på ett bättre sätt?

Jordbruksverket skriver att eftersom växter inte alltid beter sig likadant i växthus som på friland är det ett viktigt led i forskningen att studera växterna också under naturliga förhållanden. I naturen tillkommer också andra aspekter som insekter, växtsjukdomar eller andra organismers och deras på växterna och tvärtom. Om det finns en tanke att senare ansöka om att få använda växten kommersiellt så är fältstudier ett krav.

För att minimera riskerna att gmo-pollen hamnar i honung kräver Jordbruksverket i årets försök med blommande växter att särskilda åtgärder genomförs, som till exempel att ta bort blommor, täcka odlingen med insektstäta nät eller odla speciella växter i närheten som är mer attraktiva för bin.

Länk till mer information om försöken

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »

Smidiga maskiner från Småland Terri är lätta, små och smidiga skogsmaskiner.  Sedan 2009 tillverkas de i Älmhult.
 – De är särskilt lämpade vid gallringsarbeten och när man vill undvika markskador, säger Hans Johansson vid Terri i Älmhult.
KommenteraPublicerad 2015-07-03
Bränslestöd för jobb i brandhärjade Västmanland I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna. KommenteraPublicerad 2015-07-02 Riksbanken överraskar, sänker räntan igen

Riksbanken överraskar marknadens aktörer genom att sänka reporäntan med 0,1 procentenheter till -0,35.

KommenteraPublicerad 2015-07-02
”Det måste nu bli mer verkstad än debatt i viltförvaltningen” LRF ställer sig positiva till Naturvårdsverkets vision och strategi för att utveckla jakt- och viltområdet i Sverige. Nu vill man se handling i denna fråga, som berör många på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-07-01 Ny strategi för den svenska viltförvaltningen Naturvårdsverket har nu presenterat en ny strategi och vision för den svenska viltförvaltningen. Bland nyheterna finns exempelvis föreslagna åtgärder för att hantera viltskador inom de areella näringar. KommenteraPublicerad 2015-07-01 ”Det coola med skogen är bruket av den” Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness. KommenteraPublicerad 2015-06-29 Klimatförändringar ställer krav Krönika. Det är den nittonde mars. Inne efter dagens andra djurtillsyn badar jag i svett. Via datorn kontrollerar jag väderstationen, som bekräftar att det är årets varmaste dag än så länge, med temperaturer nära tretton grader, trots att det är mulet ute.
Tjälen har bara varit i backen några enskilda dagar i vinter. Den första fästingen plockade jag från en av gårdskatterna för en vecka sedan. I går kväll såg jag årets första mördarsnigel i pannlampans sken vid promenaden till soptunnan.
KommenteraPublicerad 2015-06-29
Papper återvinns i skogsrikets hjärta På Klorberg i Dalarna reser sig en väldig fabriksbyggnad i glada färger. Mitt i skogen återvinns här papper och blir till byggisolering. KommenteraPublicerad 2015-06-25 Drivarprototyp studeras av Skogforsk

Sedan förra våren testas en prototyp av en drivare, Komatsu X19, i svenska skogar. Maskintypen spås ta en större plats på marknaden i framtiden. 

KommenteraPublicerad 2015-06-23
1,5 miljoner hektar behöver skydd enligt Romson

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag hävdar miljöminister Åsa Romson att ytterligare 1,3-1,5 miljoner hektar produktiv skogsmark behöver formellt skydd.

KommenteraPublicerad 2015-06-22
Ny grip ska ge effektivare skotning I höstas presenterades sortimentsgripen. En ny skotargrip som kan hantera två sortiment på samma gång. Bakom innovationen står Peter Larsson vid Helsinge skog innovation och han har stora förhoppningar på den nya gripen. KommenteraPublicerad 2015-06-22 Minskad avverkningsareal

Den anmälda avverkningsarealen minskade med 19 procent i maj 2015 jämfört med motsvarande månad 2014.

KommenteraPublicerad 2015-06-18
Fler unga skogsägare utan lån En tredjedel av de svenska skogsägarna under 40 är skuldfria. Detta är en stor förändring jämfört med tidigare då siffran varit runt 10-procentstrecket. KommenteraPublicerad 2015-06-17 Mellanskog höjer timmerpriserna

Mellanskog höjer timmerpriserna i stora delar av sitt verksamhetsområde. Priserna för tall- och grantimmer höjs med 25 kr/m3to för sortiment med 18 cm toppdiameter och grövre.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Naturskyddsföreningen stoppar avverkningar

– Vi ser oss själva som ett komplement till Skogsstyrelsen, säger Love Eriksen från Naturskyddsföreningen i Kronoberg. Där har de tagit till en ny taktik för att stoppa avverkningar. Genom att besöka områden som avverkningsanmälts och söka efter skyddsvärda arter och biotoper så hoppas man kunna stoppa avverkningar av tidigare okända nyckelbiotoper, detta rapporterar SR Kronoberg.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Fortsatt allvarliga skador på ungskog

En första analys av skadeinventeringen som genomförs i hälften av landets alla älgförvaltningsområden visar på fortsatta problem med skador orsakade av älg, rådjur, kron- och dovhjort.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Skogsråvaran kan ersätta fossila bränslen

Ja, det hävdar Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström i en intervju med tidningen Ny Teknik. Han säger sig också vilja förändra en del av företaget till ett ”biokemiföretag”.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Nationell organisation för poppel- och salixintressenter har bildats

Från och med i år så är det möjligt att söka medlemskap i den Nationella Poppelkommissionen.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Bensin på skogsavfall

Redan 2011 lanserade Preem diesel gjord på restprodukter från tallolja, en biprodukt från skogsindustrin. Nu blir de först i världen med kommersiell försäljning av bensin som har 10 procent inslag från skogen baserat på tallolja.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Lärdomar i spåren efter Gudrun Under 12 dramatiska timmar svepte stormen Gudrun år 2005 obarmhärtigt ned 150 miljoner träd i södra Sverige. I maj arrangerades en skogsexkursion till området Toftaholm för att överblicka situationen nu och se vilka lärdomar som kunnat göras. KommenteraPublicerad 2015-06-15 Kraftigt ökad export till Kina

Under inledningen av 2015 så har exporten av sågad vara från Sverige och Finland ökat kraftigt jämfört med samma period i fjol. Den svenska exporten ökade med hela 32 %. Detta rapporterar Wood Resources Quarterly.

KommenteraPublicerad 2015-06-14
DEBATT – Sopor hellre än svenskt skogsavfall? I mars månad på Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalens regionsförbundsstämma behandlade vi en motion om de smittorisker som hänger ihop med hantering av sopor som importeras till förbränning i svenska värmeverk. KommenteraPublicerad 2015-06-12 WebbTV - Klassning av virke

Jonas Hemmingsson från VMF berättar på SkogsElmia 2015 om VMF och klassning av timmer. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-11
Skogsnolia – en viktig mötesplats 11-13 juni är det dags för 2015 års upplaga av Skogsnolia i Umeå. Även detta år fortsätter man att vara en stor, men inte för stor, mässa som lockar till möten för branschfolket. KommenteraPublicerad 2015-06-11 5 saker du inte får missa på SkogsNolia KommenteraPublicerad 2015-06-11 WebbTV - Grävmaskiner på SkogsElmia

Jan-Erik Nilsson från Söderberg & Haak berättar om erfarenheterna av att visa grävmaskiner på Skogselmia 2015 samt ger oss en introduktion till JCB 86-C. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt. Boel Trulsson från Söderberg & Haak på andrakameran.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Trädfällning

Christer, Mikael och Mattias från Champs of Logging visar på SkogsElmia 2015 för Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren från Skogsaktuellt hur vindfälle mot kraftledning kan avlägsnas på säkert sätt.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
Ponsse AB köper AN Maskinteknik i Norrbotten

Genom företagsköpet stärker Ponsse sin position i norra Sverige.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Farma på SkogsElmia

Vi samtalar med Farmas vd Peter Kastberg om SkogsElmia 2015 och den nya drivna huggarvagnen Farma T9 4WD. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-09
WebbTV - Hästar på SkogsElmia

Med på SkogsElmia 2015 var Jenny Olofsson med sin häst Lilla My och Agne Arnesson med sina hästar Maxe och Pälle. De visade upp hästskogskörning med redskap från Niklassons ATV. När vi på Skogsaktuellt träffade dem bad vi dem visa oss samspelet mellan häst och människa. Vi fick en makalös förevisning i kommunikation, kraft och precision när Agne och hans hästar först backade upp hela skogsvagnen på en trailer och Jenny sedan visade hur hon och Lilla My flyttar en stor stock, en halv centimeter i taget! Agne och Jenny berättar också i filmen om hur de tränar med sina hästar.

KommenteraPublicerad 2015-06-09
Fler nyheter i nyhetsarkviet »

Läsarbilder

Lönn. Skogen betyder för mig mångfald och en naturresurs, att koppla av med svampplockning, att se de vackra blommor som vilda träd har. Foto: Gunnar Sihlén, Västra Torup