Jobb

Just nu finns det inga platsannonser.
Söker du personal? Ring Elisabeth på 019-16 64 66 för att boka en platsannons!

Uppdaterad: Skogsmästarskolan hotas av nedläggning

Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg hotas nu av nedläggning. I en utredning föreslås att verksamheten flyttas till någon av SLU:s huvudorter.

Sveriges lantbruksuniversitets enmansutredare vicerektor Ulf Heyman föreslår att skolan flyttas eftersom platsen inte är den bästa att bedriva grundutbildning på. Han föreslår att grundutbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet koncentreras till orterna Uppsala, Umeå och Alnarp och att skogsmästarutbildningen flyttas till Uppsala eller Umeå.

Ingen kritik
Enligt Ulf Heyman är förslaget ännu inte helt färdigt och något beslut är i skrivande stund inte fattat.
– Det är inget som innebär att det kommer att bli så här, men någon effekt blir det sannerligen, säger han.
Han ser förslaget som en del i en långsiktig strategisk linje där han anser att SLU kommer ha svårt att klara av att ha 8 campus med grundläggande utbildning.
­– Det här är ingen kritik mot Skogsmästarprogrammet utan del i en långsiktig strategisk linje. Det krävs en bred akademisk forskarbas för att bedriva grundutbildning.
Förslaget berör även utbildningar som djurskötarprogrammet och etologi och djurskydd i Skara och hippologprogrammet som bedrivs i Flyinge, Strömsholm och Wången.

Allvarligt läge
Kommunalrådet i Skinnskatteberg Lars Andersson (S) säger till Västmanlandsnytt att han blev nästintill chockad när han fick höra talas om förslaget. Han anser att Skogsmästarskolan har ett ypperligt läge för att bedriva sin verksamhet, nära skogen.
– Om inte ens en väl fungerande utbildning som många söker sig till kan försvara sin plats på landsbygden, vad har vi då för chans att överleva? säger Lars Andersson (S), kommunalråd i Skinnskatteberg till Västmanlandsnytt.
I Skinnskatteberg engagerar sig nu många för att behålla Skogsmästarprogrammet och Staffan Stenhag, ställföreträdande prefekt på Skogsmästarskolan, beskriver läget som "allvarligt", bland annat eftersom man inte vet hur studenterna som nu sökt utbildningen kommer att reagera på osäkerheten kring utbildningens lokalisering.

Vill ha kvar programmet
Enligt Eric Sundstedt, programstudierektor på Skogsmästarskolan, vill merparten av studenterna ha kvar programmet på nuvarande ort.
– Programmet som det bedrivs idag kan enligt min mening sägas vara en god avvägning mellan en akademisk och samtidigt yrkesinriktad utbildning för det operativa skogsbruket. Kvaliteten styrks av både branschen, studenterna själva och oberoende utredningar, säger han.
En flytt av utbildningen skulle innebära en stor förändring av programmets upplägg och inriktning, tror representanter för Skogsmästarskolan i en skrivelse riktad till SLU:s styrelse där man framhåller att närheten till skogen är en stor fördel för en skogsutbildning samt att it-utvecklingen "borde ge bättre möjligheter än någonsin tidigare att bedriva arbete i en decentraliserad organisation".
– Vi kan ha genomgång i klassrummet och sen ha fem minuters promenadväg ut i skogen, säger Staffan Stenhag. Det torde vara svårt att genomföra i Uppsala.

Tre campus
Ulf Heyman instämmer i argumentet att Skogsmästarskolan bör ligga där skogen finns.
­– Det är sant och ett lysande argument, men med de nya kraven på akademisering av utbildningarna måste de samtidigt ligga där forskning och akademi finns. Ur den synvinkeln är den bästa placeringen i Umeå.
Ett annat alternativ är Uppsala som bedriver ungefär lika mycket skogsrelaterad forskning, säger han.
Han ser också ett annat möjligt alternativ och det är att bygga ut Skinnskatteberg, men ställer sig tveksam till att universitetet har råd med det och kan hävda sig i konkurrensen.
– Jag har fastnat för förslaget att vi klarar av tre campus och har då valt de som ligger nära andra universitet, så att man kan utnyttja kompetensen på orterna.


FAKTA SKOGSMÄSTARSKOLAN
Skogsmästarskolan har funnits i Skinnskatteberg sedan starten 1945 och har varit en del av SLU sedan det bildades 1977. Antalet sökande per år är 229 till 45 platser.

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 43
E-post: teresia@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Kommentarer till nyheten

Signaturen OW, jägmästarstudent skrev 2012-04-27 00:08

Jag håller med Anna. Det är ingen god idé att flytta skogsmästarutbildningen till Umeå. Visst, den kommer närmare forskningen och SLU lär kunna spara lite pengar, men skogsmästarutbildningen behöver inte akademiseras ytterligare. Det finns redan en helt akademiserad skoglig utbildning på SLU, och det är jägmästarutbildningen, där man också kan välja att ta ut en skoglig kandidatexamen efter tre år. Skogsmästarna måste få behålla sin särart, och det tror jag görs bäst i Skinnskatteberg. Annas argument om att det är många äldre som läser till skogsmästare och som ogärna flyttar långt bort från familjen är även det bra, men om man vill tänka på det så skulle en idé vara att dela skogsmästarprogrammet och förlägga en del av studieplatserna i Umeå för de som är från norra Sverige och vill läsa till skogsmästare här, men det är under förutsättning att man kan bygga upp den kompetens av mer praktisk och operativ karaktär som krävs för skogsmästarprogrammet, och att ha den på två orter blir definitivt inte någon besparing, även om det kanske vore det bästa för både arbetsmarknaden och studenterna.

Anmäl detta inlägg.

Signaturen Anna Beronius skrev 2012-04-26 18:12

Om man eftersträvar mångfald bland eleverna är det ett steg tillbaka att flytta Skogsmästarprogrammet till Umeå. Som 34-årig mamma till barn i 10-12-årsåldern, boende i Mellansverige, var Umeå aldrig något alternativ när jag påbörjade min Skogsmästarutbildning. Att utbildningsorten låg inom rimligt veckopendlingsavstånd var ett krav för att det skulle gå att få ihop både familj och studier. Jag var inte heller ensam förälder 30+ i min klass, vi var några stycken som var i samma sits och jag tror inte det var någon nackdel för studiegruppens sammansättning att blanda ut de yngre studenterna med vår (arbets)livserfarenhet. När man är ung och flyttbar är det inga problem att studera i Umeå några år om man kommer från en annan del av Sverige men i alla fall för mig hade det varit otänkbart. Då hade jag fått söka mig till en annan bransch och en annan utbildning. Och att lägga skoglig utbildning i storstad verkar kontraproduktivt. Jag tror det skulle sänka kvaliteten på en utbildning som är så praktiskt orienterad som Skogsmästarprogrammet. /anna

Anmäl detta inlägg.

Tipsa någon om denna artikel »

”Jag tror jag vinner på att vara lyhörd” Henrik Ytterbom stövlar på genom granriset. Bokstavligt talat stövlar, värmen har kommit och mycket huggorm har synts i skogen nordväst om Sundsvall. Plötsligt stannar han till och lyssnar.
 – Hör du göken? Den är tidig. Sådant där tänkte man ju aldrig på förr, då bara körde man på!
KommenteraPublicerad 2014-07-21
Uppskattad mässa för skogsmaskinsfolk Premiären för Skogsmaskin­dagarna på flygfältet i Karlskoga blev riktigt lyckad. ­  5 400 besökare lockades och redan nu utlovas en fortsättning 2016. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Stort potential för miljövänlig sågkedjeolja För ett år sedan började Arboga skogsservice att sälja en miljövänlig och nedbrytbar sågkedjeolja. Förra året såldes 35 000 liter, i år hoppas man att dubbla volymen. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Intressant prototyp Prototypen av Kranmans nya processor R25 lockade ett stort intresse på Skogsmaskindagarna. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Unik kombination av grip och såg Hultdins premiärvisade en unik kombination av en såg och en multigrip, tänkta att användas för enstaka fällningar i stadsmiljö. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Lågt marktryck med ny skördare Terri 34 är en beståndsgående skördare som har utvecklas från Terri34-skotaren. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Första halvåret - positivt resultat för Sveaskog Sveaskogs delårsrapport för årets första sex månader, visade positiva siffror. Bättre priser på sågtimmer och en ökad andel virke från egen skog ligger bakom det förbättrade resultatet. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Ny tjänst ska bana väg för svensk export till Kina Jordbruksverket tror att Kina är en av de viktigaste marknaderna för svensk export inom livsmedel och skog i framtiden. Därför har regeringen nu tillsatt tjänsten, lantbruksråd, på den svenska ambassaden i Kina. KommenteraPublicerad 2014-07-17 John Deere Forestry positiva på MaskinExpo På mässan MaskinExpo i maj ställde närmare 370 utställare ut. Trots att mässans huvudsakliga fokus är entreprenadbranschen fanns det en bredd bland utställarna. Några som ställde ut för första gången var John Deere Forestry. KommenteraPublicerad 2014-07-15 Preem nära genombrott Skogsägare har länge fått höra att de är framtidens oljeshejker. Underförstått, skogen är undervärderad rent ekonomiskt eftersom man med den som bas kan tillverka nästan alla produkter som idag har fossilolja i grunden. Inte minst brukar landsbygdsministern påpeka att skogsbrukarna kan förvänta sig en uppsida som råvaruproducenter till den nya oljeindustrin. KommenteraPublicerad 2014-07-13 KRÖNIKA - Att gå ur EU Jag funderar på att gå ur EU! Anledningen är att EU helt enkelt lägger sig i saker de inte har med att göra. Tydligast ses det i vargfrågan. Storstadsmänniskorna i Berlin, Brighthon, Barcelona och Bryssel har knappast sett en varg eller svensk landsbygd på vykort, ändå har de via sina ombud i EU- parlamentet och kommissionen synpunkter som vi får ta konsekvenserna av! KommenteraPublicerad 2014-07-11 LEDARE - Pissat i det blå skåpet Jag har i flera år varnat för den annalkande faran. Art- och habitatkravet riskerar att bli ett fördärv för såväl mångfalden i skogen som för skogsnäringen själv. Allt som oftast har jag mötts av fnysningar om att jag överdriver. Kanske är det så att mina överdrifter i själva verket var underdrifter. Kanske har vi redan fått ett underkastelsebrev av stora mått? KommenteraPublicerad 2014-07-09 DEBATT - Den våta filten över Sverige EU:s Art- och habitatdirektiv har varit tillämpligt i Sverige sedan 1995 när Sverige gick med i EU, men det har egentligen passerat relativt obemärkt förbi inom tillståndsprövning fram till alldeles nyligen. De senaste åren har något börjat hända, vindkraftverk har nekats miljötillstånd, täkter likaså. KommenteraPublicerad 2014-07-09 Sporadisk rapportering under sommaren

Efter att varit på en intensiv politikervecka i Almedalen kommer vi uppdatera nyheterna här på sidan lite mer sporadiskt. Vi önskar er alla en trevlig sommar!

KommenteraPublicerad 2014-07-07
Svenskar vill äta mer viltkött Enligt en undersökning säger nästan hälften av svenskarna att det är viktigt att kunna köpa viltkött i affär eller gårdsbutik. Undersökningen gjordes i syfte att undersöka förutsättningarna för ökat utbud av viltkött i samhället. KommenteraPublicerad 2014-07-03 Riksbanken chocksänker reporäntan När Riksbanken under torsdagsmorgonen kom med nytt räntebesked presenterades en överraskande stor sänkning, ner till 0,25 procent, från tidigare 0,75. KommenteraPublicerad 2014-07-03 Vinterns snöläge har varit bra för stormvirket

Det har varit enklare än förväntat att få bort de jättelika volymerna av fallna träd som orsakats av stormarna Ivar och Hilde enligt SCA. En mild och snöfattig vinter har underlättat arbetet.

KommenteraPublicerad 2014-06-27
Framtidstron växer i skogsindustrin

Exportvärdet för skogsindustriprodukter steg med 4 procent till 31 miljarder kronor under första kvartalet. Framförallt är det värdet av exporten av sågade trävaror och massa som stiger.

KommenteraPublicerad 2014-06-25
Kometprogrammet, så blev det.

Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Skåne har haft i uppdrag av regeringen att undersöka möjliga kompletterande metoder för att skydda mer natur i fem större geografiska områden.

KommenteraPublicerad 2014-06-24
Hans Liljeström ny platschef på Setra Rolfs

Liljeström som idag är platschef på Setras sågverk i Skinnskatteberg tillträder tjänsten som  platschef på Setra Rolfs den 1 september.

KommenteraPublicerad 2014-06-23
Henrik – en helt vanlig skogsägare Landets vanligaste skogsägare är en ensam ägare till 47 hektar skog och boende på fastigheten. Det finns drygt 157 000 personer som passar in på den beskrivningen i Sverige – en av dem är östgöten Henrik Karlsson. KommenteraPublicerad 2014-06-23 Naturhänsynen fungerar

Naturhänsyn i skogsbruket genom att lämna enskilda träd och trädgrupper vid avverkning fungerar. Det konstaterar en internationell forskargrupp ledd av två forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). För en del skogsarter krävs dock större skyddade områden för att de ska överleva. Forskargruppen har analyserat data från ett stort antal studier världen runt.

KommenteraPublicerad 2014-06-19
Böter för trädklättring Daniel Heilborn, Ojnareaktivist och miljöpartist dömdes i tisdags av Svea Hovrätt till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Det hela utspelade sig sommaren 2012 då han vägrade lyda polisen och klättra ner ur ett träd där det skulle röjas skog inför Nordkalks planerade kalkbrott i Ducker i Bunge. KommenteraPublicerad 2014-06-18 Bra nyheter KRÖNIKA. Två av mina favoriter bland aktörerna i samhällsdebatten är professorn och föredragshållaren Hans Rosling och författaren Lasse Berg. Budskapet de båda sprider är ”De flesta människor på jorden har fått det bättre nu”. De fattiga har fått råd med så enkla saker som cyklar, de lite mer välbeställda har skaffat sig en tvättmaskin. Så banala saker medför att kvinnor kan utvecklas, lantbruket bli effektivare med mera. Medicinsk vård och hygien har blivit bra mycket bättre, medellivslängden har ökat och så vidare. KommenteraPublicerad 2014-06-18 Skapade världens första engreppsaggregat SP Maskiner började i en liten by utanför Ljungby. I dag sitter företagets aggregat på skogsmaskiner runt om i världen.
– Men det ursprungliga tankesättet finns kvar: att lyssna noga på kunden och utgå därifrån, säger Benny Granath, platschef vid SP Maskiner.
KommenteraPublicerad 2014-06-16
Biodiesel från skog och avfall ökade kraftigt 2013

Biodrivmedelsmängderna har ökat med 2,4 TWh i Sverige sedan förra året.  Det har gett upphov till ytterligare 43 procent reduktion av växthusgaser jämfört med 2012 och jämfört med om man istället hade använt fossila drivmedel.

KommenteraPublicerad 2014-06-13
Fyra godkända insekticider Ett vapen i kampen mot snytbaggen är insekticider. I år finns det fyra olika typer av insekticider som är godkända av Kemikalieinspektionen. KommenteraPublicerad 2014-06-13 Älgfoderprognos

Nya älgfoderprognoser har tagits fram och offentliggjorts av Skogsstyrelsen. Underlaget skall användas i älgförvaltningen av de olika älgförvaltningsområden i landet.

KommenteraPublicerad 2014-06-12
Kajsa har formats av utbildningen Kajsa Matsson är inne på fjärde året, av fem, på sin jägmästarutbildning. De två sista åren tillbringar hon på SLU i Uppsala och hon ångrar inte sitt yrkesval, snarare tvärtom – intresset har vuxit med tiden. KommenteraPublicerad 2014-06-11 Ljus framtid för studenterna De senaste tio åren har sett bra ut för de studenter som väljer att utbilda sig till jägmästare eller skogsmästare. Dessutom spås de kommande tio åren bli lika ljusa och yrkena har balans på arbetsmarknaden. KommenteraPublicerad 2014-06-11 Fler nyheter i nyhetsarkviet »

Läsarbilder

Höstmöte i oröjd ungskog. Både kon och tjuren klarade sig bra. Det blev bara kameraskott. Foto: Staffan Vilhelmsson